Hyviä asioita True to heart and soul.

Silta kuilun yli. Eksponentiaalinen politiikka Suomeenkin.

 • Netti on kuin pohjaton kuilu, josta virtaa koko ajan lisää ja lisää tietoa. Kuva: Vladimir Kramer.
  Netti on kuin pohjaton kuilu, josta virtaa koko ajan lisää ja lisää tietoa. Kuva: Vladimir Kramer.
 • Paikalliset ja lineaariset aivomme ovat eksyksissä globaalissa ja eksponentiaalisessa maailmassa. Kuva: David Grandmougin.
  Paikalliset ja lineaariset aivomme ovat eksyksissä globaalissa ja eksponentiaalisessa maailmassa. Kuva: David Grandmougin.
 • Vaatimustaso on kasvanut, että monesta tuntuu, kuin olisi kuilu, jota ei voisi ylittää. Kuva: Connor McSheffrey
  Vaatimustaso on kasvanut, että monesta tuntuu, kuin olisi kuilu, jota ei voisi ylittää. Kuva: Connor McSheffrey
 • Syntipukkia ja syyllistä haetaan turhaan. Se on haitallista ja hidastaa Suomen kehitystä. Kuva: Fineas Anton
  Syntipukkia ja syyllistä haetaan turhaan. Se on haitallista ja hidastaa Suomen kehitystä. Kuva: Fineas Anton
 • Toivoa on. Opimme ymmärtämään eksponentiaalistakin kehitystä. Kuva: Štefan Štefančík
  Toivoa on. Opimme ymmärtämään eksponentiaalistakin kehitystä. Kuva: Štefan Štefančík

Elämme maailmassa, jossa vaatimustaso on noussut hurjasti. Välillä tuntuu, kuin illat ja yötkin pitäisi viettää päätteen sinisessä kajossa lukien loputonta uutisvirtaa. Puheenvuoron mielipidekin valuu aina vain nopeammmin pois näkyvistä. Uutisia tulee kuin pohjattomasta kuilusta.

Mistä tämä kaikki johtuu?
Syy on, että kehitys on maailmassa eksponentiaalista jo nyt. Tietoa ja uusia keksintöjä tulee aina vain nopeammin. Silti politiikkamme ja koko yhteiskuntamme on kehittynyt lineaarista ja ennakoitavaa maailmaa maailmaa varten.

Peter Diamandis, Singularity University:n perustaja kertoo, että kaikkien meidän ihmisten aivomme ovat kehittyneet evoluution myötä paikallisiksi ja lineaarisiksi. Ja elämme siis maailmassa, jossa tapahtuu asioita globaalisti ja kehitys on eksponentiaalista.

Tästä seuraa kuilu, joka tuntuu monesta täysin ylittämättömältä. Sitä se kuitenkaan ei ole. Moni ei tätä ole vielä vain käsittänyt. Sitten tulee Trump. Ja Trump väittää, että rakennetaan muuri, niin sitten ihmiset olisivat turvassa pahalta maailmalta. Sitten tulee Boris Johnson ja sanoo, että tehdäänpä Brexit, ja irrottaudutaanpa Euroopasta ja seurauksena Britit olisivat paremmin turvassa.

Onko USA turvassa, vaikka muuri rakennettaisiin? Onko Britannia turvassa Brexit:in jälkeen?

Ei ole. Globalisaatio ja netti ja nopeutuva tekninen kehitys on ja pysyy.

Tosiasia on, että monellakaan meistä ei ole valmiuksia toimia tai ajatella oikein nykyisessä tilanteeseen. Koulu ei tähän ole valmistanut meistä juuri ketään. Nykyinen tilanne ei johdu politiikasta. Syynä on eksponentiaalinen kehitys.

Tietokoneilla kesti noin 60-80 vuotta siihen, että melkein kaikilla meillä on erittäin tehokas tietokone lähes joka taskussa.Älypuhelin.

Kesti 24 vuotta, niin, että melkein kaikkien meidän älypuhelimemme ovat internetissä.

Facebookilla kesti noin 11 vuotta,  että maailman tehokkain yhteydenpitoväline on lähes joka taskussa älypuhelimissamme.

Vahva arvaukseni on, että kun Magic Leap tai Hololens tulevat, kestää 5 vuotta, että ne ovat laajasti käytössä.

Kehitys nopeutuu koko ajan. 

Miten politiikka Suomessa voi edes pysyä kehityksen perässä? 

On selvä, että nykyinen systeemimme, jolla päätöksiä yhteiskunnassa tehdään, vikisee, kun sitä viedään.  Poliittista järjestelmäämme viedään, kuin pässiä narussa. Ja seurauksena moni hakee syntipukkia. Turhaan.

Syyllisiksi väitetään Globalisaatiota. EU:ta. Illuminati:a. Suomen hallitusta. Demokraattipuolueen eliittiä. Maahanmuuttoa. Onko mikään näistä tahoista syyllinen asioiden nykytilaan? Ei ole. Syyllisiä haetaan turhaan.

Samaan aikaan ihmiskunta tuottaa rajusti ongelmia ympäristöllemme. Muistan nuorena, kuinka veneilimme Uudenkaupungin saaristossa. Ja silloin meren pohjaan näki monen metrin syvyyteen. Viime kesänä vesi oli jo niin sameaa, että en uidessa meinannut nähdä omia sormiani käteni mitan päässä.

Tilanne on niin järisyttävä, että Microsoft:in Bill Gates peräänkuuluttaa sosialismia pelastamaan planeettamme.

Pelastaako sosialismi meidät? Ehkäpä ei. Pelastaako sitten digitalisoituminen meidät? Ei pelkästään. Digitalisointia tarvitaan kyllä. Se ei vain riitä. Meidät pelastaa ennemmin se, että opimme suhtautumaan fiksummin eksponentiaaliseen kehitykseen.

Eksponentiaalinen kehitys on tosiasia. Sen kanssa me elämme jo nyt. Kuinka Suomi pärjää tässä tilanteessa?

30 eksponentiaalista askelta ei enää tarkoita 30 metriä. Kuvassa on 30 metriä pitkä bussi. 30 eksponentiaalisen askeleen päästä ollaan todella kaukana. 30 eksponentiaalisen askelen jälkeen ollaan kuljettu 26 kertaa maapallon ympäri. Yli miljardi metriä.

Aivomme oppivat kyllä ymmärtämään eksponentiaalista kehitystä. Kun saamme siihen perehdytystä.

Entä taipuuko Suomen poliittinen järjestelmä eksponentiaaliseen maailmaan?
Tämä on Suomen kohtalonkysymyksiä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Enpä tällä hetkellä löydä parempaa vertauskuvaa nopeutuvasta kehityksestä ja teknologisesta työttömyydestä, kuin Dire Strtaits:in Telegraph Road vuodelta 1982.

Sanat tuohon kappaleeseen löytyvät täältä.

(Korjattu toimimaton linkki.)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Olen ymmärtänyt, että teknologinen kehitys jyrää teollisen tuotannon sellaisenaan kuin se on. Se jyrää myös asiantuntijoita ja korkeakoulutettuja.

Mutta kuka siinä voittaa? Minä väittäisin, että se mahdollistaa nimenomaan lokalisaation. Robottien avulla ennen kannattamattomasta tulee yhtäkkiä kannattavaa. Siihen, mihin ennen tarvittiin paljon ihmisiä, suhteita ja resursseja, tarvitaan yhtäkkiä vähän.

Suurin sota syntyy siitä, kun vanha valta koittaa kaikin keinoin rajoittaa ihmisten ja pienten ihmisyhteisöjen voimautumista.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Uskon itse rauhanomaiseen kehitykseen, tässäkin asiassa.

Jos hetken mietit, ei kenelläkään ole vapaassa yhteiskunnassa keinoja estää esim. paikallista hydroponista led-valoilla tapahtuvaa ruuan kasvatusta kerrosviljelynä. Eikä 3D-tulostusta. Eri juttu on totalitääriset yhteiskunnat.

Totta kai, isommilla yksiköillä saadaan hintaetua tässäkin asiassa.

Siksi isotkin firmat ovat suuntaamassa tuotteitaan ja palveluitaan noihinkin suuntiin. Eräskin isompi tulostinvalmistaja julkisti vastikään myyntiin 3D-printterin, jonka osista yli puolet on tulostettu kyseisellä printterillä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ainahan voi lobata, lainsäädäntöä kiristää, patentteja hankkia tai vaan tehdä asioista vaikkapa sertifikaattien kautta niin kallista, että vaikka kykyä ja välineitä olisi, ei vaan kannata.

Häviävät varmaankin sen taistelun, kuten ovat tähänkin saakka hävinneet taistelun esim. piratismia vastaan, sillä tosimaailman säännönmukaisuuksia ja lakeja on ilmeisen vaikea saada toimimaan virtuaalisesti.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #4

Teoriassa siis ehkä joo, totta kai voi olettaa, että löytyisi tahoja, jotka vaikka piruuttaan tms. vaikeuttaisivat ihmisten elämää. En usko moisiin synkkiin tulevaisuudenkuviin.

Peter Diamandis kertoo omana mielipiteenään, että tulevaisuus on nykyisyyttäkin parempi. Kallistun aika paljonkin hänen kannalleen.

Tehdäänpä ajatusleikki:

Milläs valvoisit, jos vaikka LED-valoilla toteutettava vihannesten kotikasvatus kiellettäisiin?
Kasvatusalusta kun mahtuu pikkuisen isompaan laatikkoon.

Poliisien määrää on jo nyt vähennetty. Olisiko seurauksena se, että TV-lupien tarkastajat olisivatkin oven takana pimputtelevia porkkananviljelyn tarkastajia? Lupatarkastajat olivat aiemmin usein poliiseja vapaapäivinään. Miten heitä nyt sitten riittäisi valvomaan tomaatinviljelijöitä?

Ei mitenkään.

Piratismi on itse asiassa hyvä esimerkki siitä, että perinteinen toimintamalli (Analoginen ja heikohkosti skaalautuva sisällöntuotanto, esim. LP-levyt tai CD-levyt. Jossa skaalautuminen vaati lisää levykauppoja ja laajemman tuotantokoneiston. Tai paperilehdet, jossa skaalautuminen tehtiin lisäämällä painotalojen kapasiteettia. Tai taksit ja Uber-kuskit tai automaattiajoneuvot) ei oikein helposti mukaudu uuteen digitaaliseen ja eksponentiaalisesti skaalautuvaan aikaan.

Siinäkään kyseessä ei ole mikään salaliitto tms. Vaan lähinnä vanhan liiketoimintalogiikan ja vanhan lainsäädännön taipumattomuus uuden teknologian tuomaan erittäin nopeasti muuttuneeseen tilanteeseen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #5

Eihän nuo keinot ole mitään tulevaisuudenkuvia, vaan nykypäivää. Pienyrittäjiä ajetaan kalliilla sertifikaateilla ahtaalle. Lainsäädännöllä pystytään vaikeuttamaan mitä tahansa ja sillä on niin tehtykin.

Tällä hetkellä vaikkapa litium-paristoja ei saa tilattua (ainakaan helposti) Kiinasta ja perusteena käytetään ilmeisesti turvallisuutta. Niitä samoja paristoja voi ostaa kalliimmalla Euroopasta, ilmeisesti siis on olemassa jokin turvallinen tapa toimittaa niitä Eurooppaan, mutta vähemmän yllättäen vain jälleenmyyjille.

Sähkötupakoissa alkaa kohta todella tarkka kontrolli. Saa nähdä, miten se toteutuu.

Voihan sitä soveltaa led-valoihinkin ja perustella sitä vaikka ympäristönsuojelulla. Ei tomaatin hydroviljelyä tarvitse kriminalisoida tai säädellä, vain siihen tarvittavat laitteet tai niiden osat.

Rimpuiluahan se on totta kai, sillä vaikka jossain hacklabin nurkassa ei vielä led-valoja nollasta valmistetakaan, Sammoksi nuo laitteet näyttäisivät olevan muuttumassa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #6

Joo, suuri osa noista peloista tai huolista taitaa olla turhia.

Oletko itse pienyrittäjä?

Olen itse ollut jo tovin, eikä mitkään sertifikaatit tms. ole erityisesti toimintaa haitanneet.

On toki toimialoja, joissa on enemmän sääntelyä. Esim. elintarviketurvallisuus on ihan hyvä juttu. Ja on hyvä, että sitä valvotaan ja vaaditaan hygieniakoulutusta alalla toimivilta.

Juuri mikään ns, "sertifikaateista" ei liene erityisen turha. Vai onko käsityksesi mukaan sellaisia?

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #7

En ole. Lähinnä otin sen esimerkiksi, kun joku vuosi sitten oli juttua siitä, miten pikkuyrityksillä - tietyillä aloilla, muistaakseni kyse oli puuteollisuudesta - on tilanne, että toimintaa ei voi jatkaa kalliiden sertifikaattien takia.

Sertifikaattien hyödyllisyydestä tai hyödyttömyydestä en osaa sanoa mitään.

Pointti oli lähinnä se, että keinoja rajoittaa on monia ja etenkin niillä, joilla on ennestään valtaa. Heillä on myös motivaatio siihen.

En voi sanoa olevani erityisen huolestunut tai peloissani. Lähinnä olen varma, että jos valta alkaa lipsua valtaapitävien käsistä ja vanhoilta rakenteilta, heillä on melko vähän menetettävää vaihtoehtoihin nähden.

He, kuten sanoit, voivat olla mukana muutoksessa. Uusia asenteita on nyt nähty mm. Microsoftilta, joka tuntuu olevan mukana vaikka missä pöhinässä.

Mutta lainsäätäjän, teollisuuspomon, markkinamiehen tai pankkiirin näkökulmasta se saattaa erittäin huono idea, että ihmiset tulevat toimeen omillaan tai heidän omavaraisuutensa kasvaa tai kulutuksensa vähenee. Koko kulttuuri pyörii kulutuksen varassa. Velan varassa. Riippuvuuden varassa. Sitten kun ei, se ei ole ihan pikkujuttu.

Eiväthän hekään väistämättömälle mitään voi, mutta voivat halutessaan kyllä vaikeuttaa asioita. Meni aika pitkään piratismin kanssa vääntäessä, ennen kuin Netflix tai Spotify syntyivät. Sitä ennen piti tuomita parikin ihmistä näytiksi korvauksiin, joista he eivät ikinä tule selviämään. Eivätkä nekään välttämättä palauttaneet asioita entistä vastaavalle tasolle. Ymmärtääkseni.

Uskon, että merkittävät muutokset aiheuttavat isoja ristiriitoja, ongelmia ja odottamattomia reaktioita. Ovat aiheuttaneet, tulevat aiheuttamaan. Mutta se on se hinta, mikä niistä pitää maksaa.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari Vastaus kommenttiin #8

Ok, kiitos selvennyksestä. Nyt ymmärrän pointtisi. En välttämättä ole samaa mieltä kaikista kohdista, ymmärrän nyt paremmin mitä tarkoitat.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"Milläs valvoisit, jos vaikka LED-valoilla toteutettava vihannesten kotikasvatus kiellettäisiin? Kasvatusalusta kun mahtuu pikkuisen isompaan laatikkoon."

Tuo ei todellakaan vielä poista kolmannen maailman ruokapulaa tai edes Suomen työttömiksi jääneiden telakkaduunareiden ja sellunkeittäjien ahdinkoa yhtään paremmin kuin yleisen downshiftailun ja degrowthin tarjoaminen lamalääkkeeksi. Paremmin tässä ja nyt elettävässä maailmassa oikisiin ongelmiin auttavat toistaiseksi paremman puutteessa Meyer Werftin Turun telakka ja uudet biotuotetehtaat, vaikka jotkut viherpunaintoilijat karsasatvatkin noita saastuttavia bulkkituotantoaloja niin, että työntäisivät ne halpatyömaihin kokonaan.

Osaltaan nuo 3D-teollisuusjutskat toki vievät kehitystä eteenpäin, kunhan muistetaan että vasta toteutunut kehitys pelastaa työttömyydeltä yms. - Muuten. kun kirjoitit, että LED-valoilla toteutettava vihannesten kotikasvatus mahtuu pikkuisen isompaan laatikkoon, oliko mielessäsi lähinnä porkkanat ja itupalkoherneet ym. verrattain matalan jälleenmyyntiarvon tuotteet, vai kenties myös raaka totuus muutaman USA:n osavaltion kansanäänestyksistä kannabista koskien? Kotikasvattajanhan on toimittava pian, jos aikoo rikastua myyntivoitoilla ennen kuin ehkä meilläkin sallitaan lääketehtaiden kilpailukyvyltään ylivoimaiset tuotteet kuluttajille.

Trumpin ja Clintonin silloista kuilujen yli ja palomuureista ulkomaiden ihmisten ja sähköpostiviestien hakkerointien varalle lisää täällä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/225871-m...

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Olet oikeassa, että liian monilla ahdinko on tosiasia.

Samalla emme vielä tiedä, että muuttuuko työn käsite kohta kokonaan.

Ruokaongelman saattaa ruuan kotikasvatus tai kotituotanto ainakin osin ratkaista. Kuinka suurelta osin? Siihen minulla ei ole vastausta. Ei taida olla kellään. Vielä.

Työ on loputonta. Jos työ ajatellaan kokonaan toisin, että työ on ongelmanratkaisua, niin silloin työtä riittää vaikka kuinka paljon.

Onko sille työlle maksajaa? Se on kokonaan toinen kysymys.

Monella ihmisellä on todellakin elämän sisältönä työ. Kun ei juuri muuta sisältöä ole monikaan oppinut elämästään löytämään.

Palkkatyö siinä muodossa, kuin me sen ymmärrämme (teollisuustyö, toimistotyö jne.) on aika uusi keksintö. Sillä ei ole ikää, kuin reilun 150 vuotta. Palkkatyö on teollistumisen ajalla kehittynyt konsepti.

Tärkeä kysymys on tässä:
Mitä on ihmisillä elämän sisältönä silloin, kun meillä on täällä robotit, toimivampi tekoäly, automaattirekat jne ? Kun asioiden siirtely ja yhdistely yms. onnistuu koneilta.

Tällä hetkellähän ihmisille tarjoaa merkitystä elämäänsä halpahintaiset populistit. Jotka eivät ole juurikaan lupauksiaan pystyneet lunastamaan. Oikein missään.

Ehkä onkin parempi varautua siihen, että osaa itse määritellä uutta merkitystä elämäänsä. Jos vaikka se aikaisempi ammatti kaatuu alta. (Vaikkapa satulanvalmistaja, joka opetteli työn autotehtaassa. Autotehdas automatisoitui, joten tehdastyöntekijä opetteli robotin huoltotyön. Kun robotit huoltavat robotteja, ehkä 3D tulostus on seuraavana?) Jokaisen tämä oma elämänsä suunta ja tarkoitus kannattaa oppia itse määrittelemään. Ja kannattaa oppia opiskelemaan itsenäisesti. Ei se helppoa ainakaan täysin yksin ole.

Ja samalla nykyään jo täysin mahdollista.

Vaatii toki sen, että oppii asenteen, jossa ei syytä ketään mistään. Vaan ottaa 100% vastuun omasta elämästään. Ei helppoa. Onnistuu kyllä. Puhun kokemuksesta.

Voi toki odottaa, että TE-toimisto auttaa. Mistä ihmeestä hekään tietävät, että missä maailma menee? Eivät oikein mistään. Osaisivatko he sanoa, että kannattaako opiskella 3D tulostusta vai optista teknologiaa? Epäilen. Jolleivat he aidosti seuraa aikaansa ja verkostoidu ja kyseenalaista ja kysy. Kuten meidän kaikkien kannattaa tehdä.

Voi toki olla, että viiden vuoden päästä on eräs merkittävä uusi ammattiryhmä: Merkitysarkkitehti. Tai merkitysdesigner. Ihminen, joka suunnittelee palkkaa vastaan elämällesi merkitystä.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Kopioin tähän vastaukseni eräästä toisesta blogista. Pienin muokkauksin.

"Ei se ole mikään vitsi, että ihmiset eivät koe löytävänsä itse ja yksin pääsyä kokemastaan umpikujasta.

Umpikujan on saanut aikaan se, että työpaikka on lähtenyt alta. Eikä ole mitään koulutusta tai mallia tai ohjausta siihen, että kuinka siinä tilanteessa toimia.

Miksi umpikuja?
Moni ihminen on mennyt suoraan kotoa kouluun ja koulusta suoraan työelämään. Ja kaikki on suunniteltu ja mietitty valmiiksi. Oli kouluterveydenhoito. Oli työpaikkalääkäri. Oli työpaikan kurssit ja koulutus. Ja sitten se työpaikka menikin alta.

Siksi monelta puuttuu valmiudet esim. suunnitella ja toteuttaa omaa koulutustaan. Tämä on fakta.

Ja ne taidot ovat opittavissa. Tämäkin on fakta.

On toiveajattelua olettaa, että ne opittaisiin taikaiskusta ihan tuosta vain itsekseen."

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Olet oikeassa - suomalaiset poliitikot keskittyvät riitelemään siitä kuka saa ajaa taksia, kun alle kymmenessä vuodessa taksit ajavat itseään.

Maailma muuttuu nopeammin kuin demokraattinen järjestelmä pysyy mukana - on mielenkiintoinen kysymys miten demokraattista järjestelmää voisi tässä suhteessa parantaa.

Esim. kansanedustajien vaalikausien rajoittaminen kahteen voisi olla yksi vaihtoehto, se pakottaisi progressiivisuuteen, sillä jos jotain haluaa saada aikaiseksi, se pitää tehdä viimeistään toisella kaudella.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Samaan hengenvetoon rekryän röyhkeästi, jos politiikka kiinnosta Kari, niin tervetuloa mukaan https://liberaalipuolue.fi/

Suomi tarvitsee päättäjiä, joilla on kyky katsoa eteenpäin.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Kiitos paljon Amos. Startup on kokopäivätyötä. Ja toisinaan vähän päällekin. Lainaan tässä erästä poliitikkoa: "En myönnä enkä kiellä, pikemminkin päinvastoin."

Tarvinnee saada lisää aikaa vuorokauteen tai toinen kello tms. :D

Tai ihan vain oppia entistäkin fiksummin organisoimaan aikaansa ;)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #15

Nooh, startupit joko lentävät tai eivät lennä - toivotan toki menestystä, mutta jos mieli muuttuu niin palataan asiaan ;)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

# 14, 15 ja 16

Aina kannattaa ottaa riveihinsä itsestään fiksumpia.

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Tiiä häntä siitä fiksummasta. Tuuria on ollut matkassa runsaasti. On ollut aika ronskisti mahdollisuuksia kääntyä vääriin suuntiin. Ja välillä on tullut runsaastikin harhailtua, karttaa meillä ei oikein ole kellään, siihen malliin maailma muuttuu.


Olen eksynyt Latviassa,
kävellyt kaupungin reunan yli.
Luulin katoavani,
mutta pääsin kuitenkin takaisin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Vaan eipä tuo Amoskaan tyhmä ole;)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Elämme edelleen valistusajan syklissä, joka alkoi 1700-luvulla ja jonka näkyvimpiä ensiaskeleita oli Ranskan vallankumous.

Teollinen vallankumous 1800-luvulla oli sikäläisille ihmisille yhtä ihmeellistä kuin nykyinen digivallankumous meille. Kyse on kuitenkin saman ilmiön jatkumosta.

Käytin yllä nimitystä "sykli", ja syklihän tarkoittaa jotain joka ensin tulee ja sitten menee. Monet voivat uumoilla tällaisena aikana, että parinsadan vuoden kuluttua maailma ja ihmiskunta elää jossain aivan käsittämättömässä todellisuudessa, jolla ei ole mitään tekemistä nykymaailman ilmiöiden, elämänpuitteiden tai motivaatioidemme kanssa.

Luin joskus 70-luvun alkupuolella venäläisen historioitsijan Amalrikin 60-luvulla kirjoittaman teoksen "Säilyykö Neuvostoliitto vuoteen 1984". Hänen vastauksensa tuohon kirjan otsakkeen kysymykseen oli kiteytettynä: "Tuskin säilyy". No, hän erehtyi joillakin vuosilla, mutta hyvin oikeaan osunutta tekstiä muutoin.

Podiskellessaan maansa tulevaisuutta kirjoittaessaan kirjaansa kaukana Siperiassa, jonne hänet oli karkoitettu vaarallisena toisinajattelijana, hän pureutui myös ihmismielen yleisiin lainalaisuuksiin ja kiteytti toteamuksensa tyyliin: "Kaupungin ympärillä on aina maaseutu". Tällä hän tarkoitti sitä, että kaikki tieteellinen kehitys ja kaikki uudistus tapahtuu suppeissa piireissä ja pienessä pisteessä, joka tullaan helposti jyräämään valistumattomien massojen alle. Lisäksi hän veti siitä myös analogian aivojemme kykyyn omaksua uusia asioita. Myös omissa aivoissamme on se "maaseutu", joka lopulta jyrää kirkkaimman osan alleen.

Tähän liittyneen pohdinnan hän lopetti toteamukseen muinaisesta Rooman valtakunnasta, jossa rakennettiin kylpylöitä vesijohtoineen ja viemäriverkostoineen sekä monikerroksisia kaupunkitaloja: "Silloiset ihmiset olisivat kuvitelleet, että muutaman sadan vuoden kuluttua siellä rakennetaan kilometrin korkuisia pilevnpiirtäjiä ja jokainen elää modernin infrastruktuurin puitteissa. Mutta nykyään tiedämme, että keskiajalla kilipukit käyskentelivät laitumella aivan samaan tapaan kuin ne käyskentelevät tänäkin päivänä ikkunani edessä."

Käyttäjän procedescio kuva
Jouni Kari

Kiitos ajatuksia avaavasta kommentista!

Nähtäväksi jää, että muuttaako nykyinen eksponentiaalinen kehitys näitä aiempia hitaita syklejä. Siihen ei taida vastausta olla kenelläkään.

Toimituksen poiminnat